Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii a desemnat compania
Romtelecom drept câştigator al licitatiei pentru noua licenţă de comunicaţii mobile. Potrivit Mediafax, reprezentanţii Vodafone România se declară nemultumiţi de această decizie şi susţin că licenţa câştigată de Romtelecom nu încurajează o concurenţă corectă deoarece a fost acordată la un cost
de achiziţie mult mai scăzut în comparaţie cu cel plătit de alte companii. Romtelecom va plăti echivalentul în lei
a 1.077.228 de euro
pentru acestă licenţă.
Vodafone România este al doilea operator local de telecomunicaţii mobile din România, cu 9,256 milioane de utilizatori. În anul 1996, compania a plătit 75 milioane de dolari pentru una din cele două licenţe GSM scoase la licitaţie de statul român, licenţa fiind valabilă 15 ani.
La licitaţia pentru noua licenţă de comunicaţii mobile au participat patru companii. Criteriile după care au fost evaluate companiile au fost următoarele: capacitatea financiară, fezabilitatea comercială, specializarea şi experienţa, fezabilitatea tehnică şi acoperirea. Oferta NetPoint, controlată de RCS&RDS, a fost descalificată din cauză că ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini în forma specificată. Oferta Romtelecom a obţinut cel mai mare
punctaj, de 86,21 puncte, fiind urmată de oferta depusă de Saudi Oger (proprietarul Zapp), Radiomovel Telecomunicacoes cu 75,78 puncte şi de Tactical Networks (controlată de Poşta Română şi Euroweb Romania) care a obţinut 43,07 puncte.
Reprezentanţii Vodafone au mai declarat că "Aşa cum s-a exprimat şi Consiliul Concurenţei, acţionarii operatorilor care deţineau licenţe de comunicaţii mobile nu erau eligibili să participe la licitaţie. Prin decizia anunţată luni, obiectivul iniţial al autorităţilor, de a creşte competiţia pe piaţa telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, acţionarii majoritari ai Cosmote şi Romtelecom având acum două licenţe".
Alături de Vodafone România, Orange România, Telemobil şi RCS&RDS au atacat în tribunal acordarea licenţei, solicitând suspendarea executării procedurii de selecţie a licenţei de telecomunicaţii. Dosarul a fost depus la Curtea de Apel Bucureşti la 3 iulie, primul termen având deja loc pe 31 august. Marţi, 9 septembrie, urmează să aibă loc cel de-al doilea termen în acest proces.
Preşedintele ANRCTI a declarat că procedurile de acordare a licenţei vor continua fără nici un fel de întrerupere până la soluţionarea cazului în instanţă.