caderea cu aproape 30 de procente a pretului barilului de petrol ii nemultumeste pe membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) care iau in considerare o reducere a productiei. Cu o zi inaintea reuniunii de la Viena a celor 13, ministrul iranian al petrolului, Gholam Hossein Nozari, a cerut colegilor din OPEC sa reconsidere cotele de titei, avertizand ca o continuare a scaderii cotatiilor ii va afecta pe producatori. El a adaugat ca vrea un pret
''echitabil'', fara a da detalii. Acelasi oficial declara insa, cu putin timp in urma, ca nivelul de 100 de dolari pe baril ar fi pretul minim acceptabil, relateaza International Herald Tribune. Cotatiile aurului negru au scazut semnificativ, de la nivelul record de 147 de dolari
pe baril atins in iulie pana sub 107 doari pe baril in tranzactiile de vineri. Teama ca uraganul Ike a afecta instalatiile energetice din Golful Mexic au fact insa ca pretul sa urce in timpul zilei de luni pana la aproape 109 dolari pe baril.
Potrivit oficialilor iranieni, OPEC ar trebui sa reduca oferta de petrol cu 1,5 milioane de barili/zi, sau aproape 5%, pentru a echilibra piata mondiala pana la inceputul anului viitor. Iranul are in mod traditional o abordare agresiva in privinta preturilor petrolului, ca si Venezuela, care a anuntat ca preturile record de aproape 150 dolari/baril au fost "nerationale" si estimeaza ca acestea se vor stabiliza undeva in apropiere de 100 dolari/baril.
OPEC nu are, in mod oficial, cote de productie, insa termenul este folosit uneori pentru a descrie tintele de productie ale fiecarei tari membre. Unele state, in special Arabia Saudita, produc peste tintele fixate.
Chiar daca ministrii din statele membre OPEC vor decide reducerea productiei de titei, analistii estimeaza ca va fi vorba de o cantitate relativ mica dar nu pot face previziuni cu privire la evolutia pretului.