ficialii evrei din Israel si din intreaga lume sunt scandalizati de decizia Papei Benedict al XVI-lea de a anula excomunicarea unui episcop englez, ce a negat ca evrei au fost ucisi in camerele
de gazare naziste, informeaza CNN. Decretul dat de Suveranul Pontif sambata aduce inapoi in Biserica Catolica patru episcopi membrii ai Societatii Sfantului Pius al X-lea, fondata de Arhiepiscopul Lefebrve, care s-a revoltat impotriva reformelor modernizatoare din anii 1960. Cei patru, printre care se afla si episcopul englez Richard Williamson, care a declarat de curand ca nu au existat camere de gazare, au fost excomunicati de Papa Ioan Paul al II-lea in 1988.
"Cred ca nu au existat camere de gazare", a declarat episcopul Richard Williamson, intr-un interviu recent pentru o televiziune suedeza. Rabinul David Rosen de la Comitetul Evreiesc American a declarat ca actiunea Bisericii Catolice este "rusinoasa".
Abraham Foxman, directorul Ligii Antidefaimare si-a exprimat la randul sau dezamagirea.
Vaticanul s-a aparat si a declarat prin intermediul purtatorului sau de cuvant, parintele Federico Lombardi, ca decizia luata de Suveranul Pontif este menita sa normalizeze relatiile pe care Sfantul Scaun le are cu acest grup ultra-conservator si nu are nici o legatura cu opiniile personale ale episcopului englez. Cu toate acestea, Rabinul Rosen a respins ideea ca primirea in cadrul Bisericii Catolice a episcopului Williamson nu inseamna ca Papa este de acord cu opiniile acestuia.
Explicatia "nu raspunde la intrebarea cum poate Papa, sau Vaticanul, angajati in lupta impotriva antisemitismului, pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit 'un pacat impotriva lui Dumnezeu si impotriva omului', imbratisa pe cineva care neaga, sau cel putin minimalizeaza Holocaustul", a declarat Rabinul.
Episcopul Bernard Fellay, care conduce in prezent Societatea Sfantului Pius al X-lea, s-a distanta de afirmatiile colegului sau si a declarat pentru ziarul italian "La Stampa" ca episcopul Williamson este responsabil pentru propriile opinii.
"Acceptarea inapoi a unui episcop care neaga Holocaustul, in timp ce printre noi mai traiesc inca sute de mii de supravietuitori, care poarta cicatricile Holocaustului in ei, ridica intrebari daca Vaticanul sub Papa Benedict al XVI-lea a invatat lectia Holocaustului", a declarat Amos Hermon, care conduce Forta de Actiune impotriva antisemitismului la Agentia Evreiasca a Israelului.