Procurorul General ar putea fi invitat în Parlament pentru a da explicaţii pe marginea cazurilor de reţinere şi intimidare a ziariştilor de la trei posturi TV în ziua de 27 martie. Anunţul a fost făcut de Iurie Stoicov, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.
Stoicov a declarat în şedinţa de joi a Parlamentului că intimidarea presei este un lucru ieşit din comun şi că a discutat despre aceste cazuri cu Procurorul General. "Procuratura a anunţat că aceste cazuri sunt examinate şi, în funcţie de rezultatele investigaţiei, cel mai probabil, se va decide chemarea Procurorului General în Parlament pentru explicaţii", a precizat Stoicov.
În acelaşi timp
, deputaţii neafiliaţi Vitalia Pavlicenco, Dumitru Braghiş, Igor Klipii şi fracţiunea Alianţa Moldova Noastră au cerut ca ministrul de interne Gheorghe Papuc să fie invitat în Parlament pentru a da explicaţii asupra reţinerilor din 27 martie a unor ziarişti, a unor reprezentanţi ai Partidului Liberal şi a altor persoane care au marcat sau reflectat aniversarea a 89 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Propunerea nu a fost acceptată, la fel ca şi iniţiativa social-liberalilor de a cere demiterea ministrului de interne. Totodată, AMN a declarat că sesizează Procuratura Generală cerându-i să deschidă dosar pentru fiecare dintre cazurile semnalate.
La 27 martie poliţia a reţinut liderii şi un grup de simpatizanţi ai PL care se îndrepta spre cimitirul Armenesc, pentru a depune flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării care au votat unirea Basarabiei cu România. Împreună cu cei 15 membri PL a fost reţinută echipa PRO TV Chişinău şi brutalizaţi ziariştii de la TV-7 şi DTV. Comisarul poliţiei municipale, Alexandru Mihai, a spus că poliţiştii care au reţinut ziariştii au fost sancţionaţi disciplinar. În acelaşi timp, PL a anunţat că va acţiona în judecată poliţiştii care i-au reţinut.