sâmbătă, 21 februarie 2009

Asfalt tango

Cind vine vorba despre asfaltarile efectuate de SC DPC SA in Sibiu, aproape ca iti vine greata. Muncitori soiosi, despuiati si cu scuipatu' intre dinti, se invirt de zor in jurul unei gramezi rasturnate dintr-o remorca, in speranta ca o vor intinde inainte ca bitumul sa se raceasca. Rezultatul e aproape intotdeauna acelasi. Lucrari finalizate, dar de proasta calitate. Numai ca nimeni dintre edili nu are ochi sa vada. Cel mai grav e ca lucrarile se desfasoara cu bani publici, iar aruncatul acestora pe strazi a devenit un sport care prinde tare bine la Sibiu. Ceea ce s-a intimplat, insa, in ultimele zile, in Piata Cibin, depaseste orice imaginatie.

Nervi in Piata

Piata Cibin a fost luata cu asalt de drumari in urma cu citeva saptamini. Dotati primitiv, s-au pus pe turnat asfalt, in cadrul unei lucrari comandate de municipalitate si care va fi platita cu bani publici. Ieri dimineata, operatiunea le-a scos din sarite pe citeva femei venite din judetul Vilcea sa-si vinda ridichile. Muncitorii intindeau asfaltul chiar pe sub mesele
lor. „Ne-au anuntat ca azi (n. r. - ieri) se afalteaza, dar eu platesc 4 milioane masa
asta, pe luna, am marfa si nu am unde sa o vind. Ia uite, marfa sta pe taraba, iar eu astept sa termine astia, ca nu mai vine nimeni la mine, maica, sa-si lipeasca papucii pe asfalt", se plingea una dintre comerciante.

Solutie de compromis

Mai intr-un picior, mai in celalalt, activitatea in piata s-a desfasurat chiar si in „zona fierbinte". „Ce lucru slab! Cum sa te apuci acuma sa torni asfalt, cind e plina piata de oameni? Jucam pe asfalt, ca nu poti sa stai linistit la taraba ta, nici in picioare nu poti sa stai, ca te da la o parte. Isi bat de joc de noi!", isi varsa oful un taran venit tocmai de la Arad. Pe de alta parte, viceprimarul Eugen Mitea recunoaste ca asfaltarea se face intr-un moment nepotrivit, dar sustine ca e cea mai buna solutie de compromis pe care a gasit-o municipalitatea. „Dupa toate modernizarile care s-au facut, trebuia sa si asfaltam toata suprafata, doar nu era sa o lasam asa. Pina acum, n-am avut posibilitatea sa asfaltam, fiindca masina de asfaltat nu functioneaza la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius. Iar la vara va fi si mai aglomerat. In august e perioada de virf", spune Mitea.

Exercitii pe bani publici

Daca asfaltarea s-a facut cum s-a facut, punind in pericol integritatea comerciantilor si a musteriilor, necazul e ca se pierd banii sibienilor pe o lucrare de cea mai proasta calitate. Probabil, viceprimarul n-a vazut calitatea lucrarii decit pe ecranul aparatului nostru de filmat. Suprafata nu e nici pe departe neteda, iar asfaltul nu va tine prea mult. Nici nu mai vorbim de finisaje la borduri, mese, ori chioscuri. Asta e deja un moft. Inclus in pretul pe care contribuabilii il platesc pentru un santier de mintuiala. Cineva va trebui sa puna capat scurgerii de fonduri catre regiile care fac Sibiului mai mult rau decit bine. Iar primul pas il va face edilul care va spune ca asfaltarea din zona Piata Cibin nu este ceea ce vrea platitorul de impozite.