Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), a anuntat, ieri, de Buna Vestire, finalizarea proiectului de consolidare si de modernizare a cladirii de la Km "0". Intreaga documentatie tehnica - realizata chiar de arhitectul Romeo Belea, autorul proiectului initial al imobilului "mutilat" ulterior de comunisti prin adaugarea aripilor laterale - a fost proiectata jurnalistilor prezenti la conferinta de presa, pentru a crea imaginea exacta a teatrului peste trei ani. Caramitru a precizat din nou ca lucrarile vor incepe in toamna, bazandu-se pe faptul ca fondurile obtinute dintr-un credit
extern - 27 milioane de euro - urmeaza sa fie rotunjite cat de curand, de Guvern, prin alocarea sumei de 13 milioane de euro promise din bugetul de stat. Studiul de fezabilitate nu a fost inca aprobat de Ministerul Culturii si Cultelor, motiv pentru care primarul general Adriean Videanu - care a inceput reabilitarea zonei adiacente teatrului - s-a aratat sceptic in privinta inceperii lucrarilor la data anuntata. Expert in utilizarea creditelor externe, dar si patit cu intarzierea executiei lucrarilor - taraganata de multe ori de refuzul aprobarii in Consiliul General a unor simple formalitati - ne-a declarat ca vor trece minim doi ani pana la inceperea efectiva a lucrarilor.
Teatrul National din Bucuresti va fi transformat intr-un fel de Barbican Hall, din Londra, iar lucrarile de modernizare vor costa 40 de milioane de euro. "Va fi reproiectat nu ca un teatru, ci ca un centru cultural. Publicul trebuie atras prin orice mijloace sa vietuiasca acolo (...) Vrem sa realizam un circuit integrat si polifunctional al publicului care vine cu bilet la salile de spectacol sau fara bilet (...) Spatiul va fi reorganizat, astfel incat va semana ca functiuni cu Barbican Hall din Londra", a spus arhitectul Belea. Cladirea va gazdui, potrivit proiectului, opt sali de spectacole, fata de patru cate exista in prezent, cinci sali de repetitii, un amfiteatru in aer liber, deasupra TNB, trei sali dedicate Centrului National al Dansului Bucuresti, dar si sali expozitionale, librarii, cafenele.
Muzeul National de Arta Contemporana, care detine Galeriile Artexpo in TNB, va primi o serie de spatii in subsolul cladirii, unde va fi creata o galerie de arta, care va avea o legatura directa cu Muzeul TNB. Totodata, prin demolarea fatadei TNB se va crea un spatiu deasupra Salii Mari, pe care va fi amplasat un amfiteatru in aer liber, de 300 de locuri, dar si o cafenea, care ar putea fi chiar "Laptaria lui Enache".
Sala Studio, actualul sediu al Teatrului de Opereta, va fi transformata intr-una multifunctionala, asa cum a fost proiectata, de 450 de locuri si va reveni TNB, in momentul in care sediul Operetei - Sala Omnia - va fi gata. Totodat, proiectul prevede si crearea unui spatiu pentru CNDB, in spatele actualei cladiri a TNB, cu intrare dinspre strada Tudor Arghezi. Spatiul va gazdui trei sali de spectacole cu 400 de locuri in total. Spatiul public din fata TNB va fi reamenajat ca o "platforma verde", ridicata deasupra nivelului trotuarului.
"Este exclus ca executia sa inceapa in aceasta toamna. Din momentul aprobarii studiului de fezabilitate vor trece cel putin doi ani pana la demararea lucrarilor. Fiind vorba de un proiect guvernamental, indicatorii tehnico-economici din studiul de fezabilitate trebuie aprobati intr-o sedinta de Guvern. Dupa aceasta, urmeaza licitatia - care poate fi numai pentru proiectare sau si pentru proiectare, si pentru executie. Daca demareaza numai pentru proiectare - si cred ca asta va fi - poate sa dureze un an, un an si ceva. Dupa ce ai terminat proiectarea, trebuie sa faci licitatie pentru executie, iar aici apar prevederile din Ordonanta privind achizitiile publice, care are termene precise: 52 de zile, plus
eventuale contestatii. Cum legea nu prevede un termen precis pentru rezolvarea contestatiilor, se poate taragana totul incredibil de mult", ne-a precizat Videanu.