Bursa a inceput luna cu un plus de speranta pentru investitori, principalii indici din piata inregistrand aprecieri considerabile ieri datorita avansului societatilor de investitii financiare.
De altfel, cresterea SIF-urilor a reprezentat surpriza pietei ieri, in conditiile in care societatile au deschis in pierdere. Astfel, daca la inceputul sedintei SIF-urile au inregistrat o scadere cu 1,5% fata de nivelul de vineri, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, a reusit sa recupereze in cele din urma si sa inchida cu un avans de 4,45%.
"In afara de SIF-uri, restul societatilor din piata nu au inregistrat tranzactii foarte mari. Lichiditatea a fost in continuare scazuta, in mare parte fiind realizata de societatile de investitii financiare. Probabil ca recomandarile RCI ar putea sa justifice evolutia de ieri din piata, acestea putand influenta investitorii", spune Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a reusit sa mentina pe parcursul sedintei de ieri o apreciere de 0,3% la deschidere, inchizand ziua de tranzactionare cu o crestere de circa 1,1%. In acelasi timp, indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 0,6%.
Desi la deschidere indicele BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 de companii din piata incluzand SIF-urile, se afla in pierdere cu 0,36%, ultima tranzactie a sedintei trecute a adus pentru acesta un avans de aproape 2,1%.
"Este un eveniment special si nu putem spune exact cat va dura acest rebound. Nu se astepta nimeni la o astfel de evolutie si in plus nu stim care sunt cauzele exacte ale evolutiei de ieri", este de parere Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Cele mai impor-tante cresteri au fost cunoscute ieri de titlurile SIF-urilor, care au in-registrat avansuri cuprinse intre 3,3%, pentru SIF Banat-Crisana (SIF1), si 5,5% pentru SIF Oltenia (SIF5).
Cea mai mare crestere din piata, de 14,8%, a fost atinsa ieri de titlurile Zimtub (ZIM), venita insa pe fondul unei lichiditati destul de scazute, de 19.000 de euro (67.000 de lei).
Nu toate societatile listate la Bursa au inregistrat aprecieri ieri. Astfel, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut ieri circa 1,5%, in vreme ce titlurile Dafora Medias (DAFR) au scazut cu 0,4%.
"Ma astept ca in aceasta luna lucrurile sa revina la normal, adica la o lichiditate in crestere si la o reactie mai buna a investitorilor la preturile din piata. Daca nu vom mai avea parte de marcari agresive de profit zilele urmatoare este posibil ca piata sa inceapa sa revina, cu toate ca un castig de 5%-10% pare atractiv in conditiile actuale", spune Necula. Lichiditatea totala inregistrata ieri de piata de capital a continuat sa fie scazuta, aceasta ridicandu-se la un nivel de 5,2 milioane de euro (18,5 milioane de lei). Bursa a realizat un rulaj de circa 4 milioane de euro (14 milioane de lei) ieri, in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 1,3 milioane de euro (4,4 milioane de lei).
Cea mai mare lichiditate a fost inre-gistrata ieri de titlurile SIF Banat-Crisana, in valoare de 0,8 milioane de euro (2,8 milioane de lei). De altfel, SIF-urile au fost ieri cele mai cautate actiuni din piata, atragand investitii totale in valoare de circa 3 milioane de euro (10,5 milioane de lei) si reprezentand trei sferturi din valoarea tranzactiilor cu actiuni de la Bursa. "Dupa sedinta de ieri nu trebuie sa ne grabim si sa spunem ca totul s-a terminat. Trebuie sa asteptam o perioada de timp mai indelungata pentru a putea confirma aceasta evolutie", crede Necula.
Evolutia de ieri a fost o surpriza si prin comparatie cu evolutia principalelor piete europene, care au inregistrat scaderi. Indicele francez CAC-40 scadea inainte de inchiderea sedintei cu 0,2%, indicele german DAX cu 0,17%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie pierdea aproape 0,6%.